1400/08/27٠٠:٥٢
رئیس هیات مدیره انجمن پرستاران جامعه نگر:
نگاه مسئولان نظام سلامت 20 سال پس از فعالیت مراکز هوم کر هنوز درمان محور است/ کوتاهی بیمهها در پوشش خدمات مراقبت در منزل
رئیس هیات مدیره انجمن پرستاران جامعه نگر گفت: نگاه مسئولان و سیاستگذاران نظام سلامت 20 سال از پس از فعالیت رسمی مراکز هوم کر و مراقبت در منزل هنوز درمان محور است و پیشگیری و نگاه مدیریت اقتصادی در نظام سلامت رنگی ندارد.
رئیس هیات مدیره انجمن پرستاران جامعه نگر گفت: نگاه مسئولان و سیاستگذاران نظام سلامت 20 سال از پس از فعالیت رسمی مراکز هوم کر و مراقبت در منزل هنوز درمان محور است و پیشگیری و نگاه مدیریت اقتصادی در نظام سلامت رنگی ندارد.
احمد جهان مهین در گفت و گو با خبرنگار نظام پرستاری افزود: بیش از 20 سال از صدور اولین مجوزهای هومکر (مراکز مشاوره پرستاری و مراقبت در منزل) در کشور میگذرد اما نگاه سیاست گذاران حوزه سلامت و صنایع مرتبط به این مراکز همچنان تغییر نکرده است.
رئیس هیات مدیره انجمن پرستاران جامعه نگر ادامه داد: نگاهها بیشتر درمان محور بوده، در حالی که همه می دانیم پیشگیری بهتر از درمان است، زیرا انسان سالم محور توسعه پایدار هست. سیاستگذاران میگویند اگر بخواهیم آینده مملکتی را ترسیم کنیم باید ببینیم در مدارس آموزش و پرورش ابتدایی به بچه ها چه مطالبی را آموزش می دهند آنچه امروز در نگاه مسئولان داریم ناشی از آموزش هایی است که در گذشته به دانش آموزان در مدارس داده شده است.
وی گفت: بحث بعدی تغییرات شاخص جمعیت کشور و حرکت به سمت جمعیت سالمندی است . هم اکنون نیروی فعال جامعه حدود 27 میلیون نفر و تعداد جمعیت سالمند 17 میلیون نفر است. در آینده این نسبت برعکس می شود و از هر چهار نفر سه نفر دیگر مسائل سالمندی خواهد بود و از هر چهار نفر یک نفر سالمند و یک نفر پسر یا دختری است که مسئول یک فرد سالمند است.
بحران سالمندان تنها
جهان مهین افزود: ۲۰سال آینده سالمندان زیادی خواهیم داشت که به تنهایی زندگی می کنند اگر از الان فکری به حال ۲۰سال آینده خودمان نداشته باشیم مطمئنا دیگران در مورد آینده ما تصمیم خواهند گرفت، همان طور که می دانیم توجه به شاخص های تغییرات جمعیتی یکی از سرفصلهای اصلی سیاستهای کلی ابلاغی رهبری بوده و به نظر من تمام کسانی که مسئولیتهای مرتبط با این حوزه را دارند در صورت عدم انجام وظایف قانونی خود در آینده مصداقهای از ترک فعل خواهند بود.
توسعه مراکز هوم کر از چه زمانی آغاز شد؟
رئیس هیات مدیره انجمن پرستاران جامعه نگر درباره توسعه مراکز هوم کر گفت: بیشترین توسعه هوم کر در دو دوره قبلی معاونت پرستاری اتفاق افتاد و شروع کار آن از زمان حضور دکتر میرزابیگی در معاونت پرستاری وزارت بهداشت انجام شد و بعد از آن دکتر حضرتی معاون اسبق پرستاری در وزارت بهداشت با اهتمام کافی بحثهای مراقبت در منزل را تا مرحله تاسیس مراکزLTC یا مراکز مراقبت طولانی مدت پیش بردند.
جهان مهین بیان کرد: در صنعت بیمه حدود ۶۰نوع بیمه داریم، اما همچنان نگاه صنعتگران حوزه بیمه بیشتر اقتصادی و به سمت کاهش هزینههای آنها است. فلسفه خیلی از بیمهها تامین نیازهای حمایتی انسان در طول زندگی است.
وی ادامه داد: اگر این نگاه در متولیان صنعت بیمه در کشور تغییر نکند اعتماد مردم به بیمهها کاهش پیدا می کند. متولیان بیمه سلامت و بیمه مرکزی میتوانند با رایزنی لازم با مدیران سایر بیمهها که حدود ۳۰شرکت بیمه هستند نگاه خدمات پرستاری جامعه نگر را پیاده سازی کنند و نیاز اصلی جامعه را در حوزه سلامت و به خصوص در بخش سالمندان مورد توجه قرار دهند تا مسئولان نسبت به اهمیت و مزایای این خدمات آگاه شوند.
رئیس هیات مدیره انجمن پرستاران جامعه نگر گفت: مبحث بعدی کدهای خدمات سلامت مورد تایید در مراکز هوم کر است. همچنان شاهد هستیم، افرادی که به درمانگاه مراجعه می کنند اگر بیمه تامین اجتماعی یا بیمه سلامت داشته باشند می تواند از مزایای این بیمهها استفاده کند زیرا کدهای خدمتی آن مراکز قبلا در نظام بیمه ای تعریف شده و خدمات طبق تعرفه ارائه و پوشش داده می شود.
کوتاهی بیمهها در پوشش خدمات مراقبت در منزل
جهان مهین ادامه داد: وقتی کدهای خدمات سلامت را در شورای عالی بیمه مصوب کنیم دلیلی ندارد، بیمه، هزینه خدمتی را که توسط وزارت بهداشت به عنوان نهاد قانونی متولی بهداشت و درمان تایید شده پرداخت نکند. این بخش باید با مشارکت انجمن پرستاران جامعه نگر سلامت یا همان اتحادیه ملی هوم کر که اعضای آن متولی ارائه خدمات سلامت در منزل هستند و همچنین معاونت پرستاری و سازمان نظام پرستاری به جمعبندی برسد و از بن بست خارج شود.
کرونا اهمیت خدمات مراقبت در منزل را آشکار کرد
وی درباره اهمیت تاسیس مراکز هوم کر گفت: لزوم تاسیس این مراکز برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در منزل است. آغاز بحران کووید ۱۹کمکی تا فرهنگ ارائه خدمات پزشکی و پرستاری در منزل در جامعه شکل بگیرد و اکنون حتی میبینیم که پلتفرم هایی هم در فضای مجازی در این حوزه فعالیت هایی دارند.
رئیس هیات مدیره انجمن پرستاران جامعه نگر ادامه داد: در کشور حدود هزار مرکز فعال مراقبت در منزل داریم برای مثال؛ اگر هر مرکز امروز پنج بیمار مراقبت کند امروز حدود ۵هزار بیمار تحت مراقبت مراکز هوم کر هستند بنابراین توجه و توسعه این بخش حتی مهمتر از توجه به تاسیس بیمارستان پنج هزار یا ۱۰هزار تختخوابی است.
جهان مهین بیان کرد: در روزهای گذشته پنجمین کنگره توریسم سلامت کشورهای اسلامی برگزار شد. در این کنگره خدمات ارزنده ای از سوی مراکز هوم کر عرضه شد که نشان دهنده تسهیل گری خدمات پرستاری در شرکت های ارائه کننده خدمات توریسم سلامت است.
وی ادامه داد: متاسفانه صنایع و بخش های زیادی را در کشور داریم که مغفول مانده است و استفاده صحیح از آنها به عمل نیامده است برای مثال؛ صنعت زعفران ایران بیش از ۹۴درصد زعفران جهان را تامین می کند. گردش مالی صنعت زعفران در دنیا حدود ۸میلیارد دلار است؛ اما سهم ما حدود ۵۰۰میلیون دلار یعنی حدود یک هشتم این بازار بزرگ هست.
جهان مهین گفت: از زعفرانی که در اختیار ما قرار گرفته قرصی به نام سافرانول تهیه شده که ضد افسردگی است. فروش سالیانه کمپانی تولید کننده این قرص یا کپسول حدود دو برابر کل صادرات ایران در حوزه زعفران هست. این یعنی از دست رفتن فرصتهای واقعی در این صنعت. باید بدانیم که صنعت هوم کر در صورت عدم توجه مسئولان ذیربط می تواند جولانگاه سرمایه گذاران خارجی بوده و فرصتهای ما در این بخش به تهدید تبدیل شود.
رئیس هیات مدیره انجمن پرستاران جامعه نگر افزود: در انجمن پرستاران جامعه نگر معتقدیم هر چه سریعتر باید از این ظرفیت که وجود دارد استفاده شود، و در شرایطی که دچار جنگ اقتصادی هستیم این موضوع می تواند برای مردم کشور موثر باشد.
عوارض فعالیت مراکز غیر مجاز هوم کر
وی اضافه کرد: بعضی افراد سودجو از کم اطلاعاتی برخی مردم از خدمات معتبر و مجوز دار مراکز هوم کر سوءاستفاده می کنند و در این میان با ارائه سرویسهای ناکارآمد و غیر موثر باعث بی اعتمادی مردم به فعالیت مراکز رسمی هوم کر می شوند؛ این افراد بر اساس تعرفه قانونی کار نمی کنند و سبب ایجاد هرج و مرج در این حوزه شدهاند و لازم است نظارتی در این خصوص شکل بگیرد.
جهان مهین گفت: از موضوع مهار تورم نیز نباید غافل شد و تعرفهای که مراکز مجاز هوم کر با آن فعالیت می کنند از تعرفه واقعی آن خیلی فاصله گرفته تا جایی که ارائه بعضی خدمات درعرصه هوم کر بر اساس تعرفه نه تنها صرفه اقتصادی ندارد، بلکه زیانده نیز هست از طرفی نیاز جامعه نیز به این خدمات زیاد است به همین علت اکنون شاهد تخلفات گسترده در حوزه تعرفههای دریافتی از بیماران توسط افراد غیر مجاز هستیم.
رئیس هیات مدیره انجمن پرستاران جامعه نگر تصریح کرد: در انجمن ملی هوم کر آمادگی داریم که در کنار اداره نظارت بر درمان و معاونت درمان دانشگاهها به عنوان یک سازمان مردم نهاد نقش نظارتی خود را ایفا کرده و در راستای صیانت از حقوق مادی و معنوی مراکز هوم کر مجاز وارد عمل شویم . از همه مراکز هوم کر سطح کشور تقاضا داریم، با عضویت خود در این انجمن و مشارکت فعال سبب رشد و بالندگی و وحدت رویه در امور هوم کر کشور بشوند.
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |