1402/12/05٠٨:٢٠

تاثیر مستقیم کمبود نیرو بر کیفیت خدمات پرستاری

تاثیر مستقیم کمبود نیرو بر کیفیت خدمات پرستاری

عضو شورای‌عالی نظام‌ پرستاری گفت: کمبود نیروی پرستاری تاثیر جدی بر کيفيت خدمات‌ خواهد گذاشت.همچنین نسبت پرستار به تخت در کشور پایین است و این موضوع تأثیر مستقیم بر روی کيفيت ارائه خدمات‌ به بيماران می‌گذارد.

مهدی موسایی فرد عضو شورای عالی نظام‌ پرستاری در گفت‌وگو با خبرنگار روابط عمومی سازمان نظام‌ پرستاری با اشاره به کمبود نیروی پرستاری و آسیب‌های وارد شده‌ از این ناحيه به مردم و جامعه‌ پرستاری، گفت: نسبت پرستار به تخت در کشور پایین است و این باعث تأثیر روی کيفيت ارائه خدمات‌ به بيماران می‌شود و این مسأله خودش را به شدت در بیمارستان‌ها نشان‌ می‌دهد که یکی از اعتراضاتی که‌ نسبت به جامعه پرستاری وجود دارد نيز همين کمبود‌ نیروی پرستار است.

وی با بيان اينکه امیدواریم در آینده نزدیک و با همت مسئولان چاره‌ای برای جبران‌ کمبود نیروی پرستاری اندیشیده شود، اظهار کرد: در غیر اینصورت کمبود نیروی پرستاری تاثیر جدی بر کيفيت خدمات‌ خواهد گذاشت.

عضو شورای‌عالی نظام‌ پرستاری در پاسخ به این پرسش که نسبت‌ به‌ استاندارد جهانی و منطقه‌ای چه ميزان کمبود نیروی پرستاری به ازای هر تخت‌ بیمارستانی داريم؟، گفت: احتمال دارد که ما یک سوم نسبت‌ به‌ کشورهای همسایه در منطقه، کمبود پرستار داشته‌ باشیم، فکر می‌کنم حدود ۳۰، ۴۰ درصد باشد.

موسایی فرد، مهم‌ترین مشکل و اولویت اول پرستاران را موضوع تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری دانست و اظهار کرد: اجرای تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری، هم از نظر مبلغ و هم از نظر نحوه توزيع مشکلاتی دارد، البته طبيعی است، چون‌ برای اولین بار است که اجرا می‌شود که اين نقطه‌ ضعف عمده آن است.

وی ادامه داد: مثلا در توزيع تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری، برخی درمانگاه‌ها، اتاق عمل و جاهای خاص در آن دیده نشدند و دريافتی شان خیلی ناچیز است.

عضو شورای‌عالی نظام پرستاری همچنین تصریح کرد: اولویت بعدی مشکلات پرستاران، فوق‌العاده خاص است که متاسفانه علی‌رغم پیگیری‌های جامعه پرستاری، سایر رشته‌های بهداشتی و درمانی هم به برقراری فوق‌العاده خاص اضافه شدند که در مرحله بعدی کل کارکنان‌ بهداشت و درمان نیز به‌ آن‌ اضافه‌ شدند و متأسفانه با وجود اینکه پرستاران پیگیر برقراری فوق‌العاده خاص بودند، اما به نام پرستاری و به کام دیگران تمام شد.

موسایی فرد اضافه‌ کرد: ضریبی که برای فوق‌العاده خاص قائل شدند و منبع مالی که برای پرداخت در نظر گرفته‌ و قرار شد که وزارت بهداشت از منابع ملی تأمین کند و پرستاری از منبع وزارتی باشد، به نوعی تبعیض است.

وی ادامه داد: نکته بعدی اين است که حداقل‌ ضریب فوق‌العاده خاص برای پرستاران تعيين شد و برای سایرین، از جمله‌ وزارت کشور، بالاترین ضريب را در نظر گرفتند؛ به عبارتی حدود ۱۰ میلیون تومان به سایرین و حدود یک تا یک و نيم میلیون تومان به پرستاران اضافه‌ شد که این هم نوع ديگری از تبعیض در حق پرستاران است.

عضو شورای‌عالی نظام‌ پرستاری اظهار کرد: مشکلات دیگر پرستاران، اضافه‌کاری اجباری، مسائل رفاهی، حق مسکن و موارد اين چنینی است که در حداقل مقدار و با حداکثر تأخیر پرداخت می‌شود که‌ زندگی و معیشت آن‌ها را تحت تأثیر قرار داده‌ است.

موسایی فرد افزود: قطعا کمبود پرستار، کمبود دریافتی و حق و حقوق پرستاران که در حداقل مقدار است، باعث بالا رفتن فشار کاری و فرسودگی جسمی و روحی می‌شود و عدم ورود بعضی از فارغ‌التحصیلان به بازار کار و انصراف از شغل پرستاری، در نهايت به کاهش‌ کيفيت خدمات منجر می‌شود که نیازمند توجه‌ جدی است‌.

وی عمده‌ مشکلات جامعه پرستاری را کمبود حقوق و دستمزد و وضعيت نامناسب معیشتی آن‌ها دانست و گفت: پرستاران به‌ شدت وضعيت معیشتی ناگواری دارند که باعث بروز تنش‌هایی در بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها می‌شود.

عضو شورای‌عالی نظام‌ پرستاری تاکید کرد: در حال حاضر متأسفانه جامعه‌ پرستاری ایران در دو حوزه‌ کاملا متفاوت از هم فعاليت می‌کنند، که حوزه آموزش و بالین است.

موسایی فرد در همين زمينه افزود: یک گروه، آموزشی در دانشکده‌ها و تحت‌ نظر معاونين آموزشی دانشگاه‌ها مشغول‌ هستند و گروه دیگر بالین و تحت‌ نظر معاونین بالین دانشگاه‌ها هستند و کوچکترین ارتباط ساختاری و سازمانی بین این دو گروه وجودندارد.

عضو شورای‌عالی نظام پرستاری در پایان خاطرنشان کرد: علی‌رغم اینکه آموزش عملا در بالین و بیمارستان‌ها اتفاق می‌افتد، هيچ جایگاهی برای آموزش پرستاری در بیمارستان‌ها و مراکز آموزشی درمانی تعریف نشده‌ است‌، به همین علت آموزش بالینی هم مانند کارِ بالین با مشکلات عدیده‌ای از جمله‌ ناهماهنگی‌های مختلف، عدم استفاده‌ از پتانسیل‌های موجود در بیمارستان‌ها مواجه است‌ و از طرف ديگر بحث آموزش را تضعيف کرده است‌؛ از طرفی مسائل صنفی باعث تضعیف ارائه خدمات مستقيم شده‌ و از طرف ديگر که به‌ طور مستقيم نیروتربیت می‌کنیم، با ضعف‌هایی مواجه‌ است‌، اما چون‌ ارتباطات بین این دو حوزه‌ ساختارمند نيست، همواره‌ چالش‌ داريم.

 


 
نسخه چاپي

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید: