1400/09/06٠٥:٤٥
سرپرستار نوزادان:
مادران مبتلا به کرونا شیردهی به نوزادان را متوقف نکنند/خطر بروز بیماریهای واگیر نوزادان به علت کاهش واکسیناسیون
سرپرستار نوزادان بیمارستان کودکان مفید با تشریح راهکارهای شیردهی به نوزادان در دوره ابتلای مادر به کرونا، بر لزوم انجام برنامه واکسیناسیون کودکان تأکید کرد و گفت: برخی مادران به علت نگرانی از کرونا برنامه واکسیناسیون معمول نوزاد خود را به تاخیر انداخته اند این کار خطر بروز برخی بیماریهای کنترل شده با واکسن را افزایش داده است.
فریبا صفایی، سرپرستار نوزادان بیمارستان کودکان مفید در گفتوگو با خبرنگار نظام پرستاری با اشاره به لزوم رعایت موارد بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا اظهار داشت: مردم همچنان باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند و خطر کرونا را جدی بگیرند زیرا با وجود اینکه واکسیناسیون همه افراد سالمند و میانسال و حتی بخش عمدهای از دانش آموزان نیز انجام شده است باز هم نیازمند رعایت پروتکلهای بهداشتی برای مقابله با بیماری کرونا هستیم.
وی تاکید کرد: همه افراد باید با شستوشوی مداوم دستها، پرهیز از حضور در تجمعات و رعایت فاصله اجتماعی در حفظ سلامتی خود کوشا باشند.
وی درباره ابتلای نوزادان به کرونا گفت: نوزادان نیز به کرونا مبتلا میشوند؛ اوایل شیوع بیماری این طور تصور میشد که نوزادان به کرونا مبتلا نمیشوند اما بعدها بررسیها نشان داد که نوزادان میتوانند این بیماری را به والدین خود منتقل کند.
وی ادامه داد: ممکن است ابتلای نوزادان با برخی علائم همراه باشد اما علائم آنها مانند علائم رایج کرونا نباشد؛ میزان ابتلا به کرونا در نوزادان صفر نیست و علائمی مانند بیحالی و تب و مشکل در تغذیه نوزادان میتواند از علائم ابتلای آنها به کرونا باشد؛ منظور از مشکل در تغذیه مشکل در خوردن شیر مادر است.
وی راهکار تشخیص ابتلای نوزاد به کرونا را انجام آزمایشهای مربوطه عنوان و تصریح کرد: بیشترین چالشی که والدین در دوران ابتلای خود یا نوزادشان به کرونا دارند، نحوه شیر دادن به نوزادانشان است.
صفایی ادامه داد: ممکن است تست کرونای مادری که در دوره شیردهی به نوزاد است مثبت شود که در این صورت عمده سوال والدین این است که چگونه نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه کنیم.
صفایی تأکید کرد: تحقیقاتی که انجام شده نشان میدهد که کرونا از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل نمی شود زیرا بیماری کرونا یک بیماری تنفسی است و احتمال اینکه ویروس در شیر مادر وارد شود وجود ندارد بنابراین حتی مادرِ مبتلا به کرونا نیز میتواند با شستوشوی مداوم دستها و استفاده از ماسک نوزاد خود را تغذیه کند و قطع کردن شیردهی مادر مبتلا به کرونا توصیه نمیشود.
سرپرستار بیمارستان کودکان مفید در پاسخ به این سؤال که در صورت ابتلای مادر به بیماری کرونا او چگونه باید به نوزاد خود شیر دهد، تشریح کرد: پروتکلهای مختلف در این زمینه نوشته شده و اگر وضعیت مادر به گونهای است که می تواند نوزاد خود را تغذیه کند، باید شیر خود را به او بدهد. مادر مبتلا به کرونا باید با استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی شیردهی را انجام دهد و تغذیه با شیر مادر باید در دوران کرونا نیز ادامه یابد.
وی افزود: اگر مادر به کرونا مبتلا باشد و پروتکلهای بهداشتی شامل شستوشوی مداوم دست ها و استفاده از ماسک در هنگام تماس با نوزاد را رعایت کند، منعی برای شیردهی وجود ندارد. بهتر است پس از پایان تغذیه نوزاد با شیر مادر، در صورت امکان، اتاق مادر و نوزاد از یکدیگر جدا شود و اگر این امکان وجود ندارد میتوان بین مادر و نوزاد پرده کشید که پس از پایان هر وعده شیردهی، فاصله بین نوزاد و مادر رعایت شود تا نوزاد به کرونا مبتلا نشود و در هنگام نیاز ناازد به تغذیه با شیر، مادر مجدداً با رعایت پروتکلهای بهداشتی گفته شده شیردهی را انجام دهد.
سرپرستار بیمارستان کودکان مفید ادامه داد: اگر مادر در شرایطی بود که نمیتوانست به کودک خود شیر دهد، درخواست میکنیم که مادر شیر خود را بدوشد و در اختیار فردی سالم یا پرستاران قرار دهد و تغذیه کودک با شیر مادر ادامه یابد.
وی افزود: اگر مادر شرایط حادی داشته باشد مثلاً در بخش مراقبتهای ویژه بستری شود به طور موقت شیردهی را متوقف میکنیم و موقتاً به جای شیر مادر، تغذیه جایگزین مانند شیر خشک را برای نوزادان استفاده میکنیم یا اگر مادر شرایط روحی و جسمی مناسبی برای شیردهی به نوزاد نداشته باشد توصیه میکنیم، با رعایت پروتکلها یعنی شست و شوی دست ها شیر خود را بدوشد و ذخیره یا فریز کند تا فرد دیگری این شیر را به نوزاد بدهد.
وی درباره شرایط شیردهی به نوزاد مبتلا به کرونا نیز تصریح کرد: اگر نوزاد مبتلا به کرونا باشد و در شرایط حادی قرار داشته باشد، یعنی مثلاً در بخش مراقبتهای ویژه بستری باشد، توصیه میشود که مادر برای پیشگیری از ابتلا به کرونا در بخش حاضر نباشد و مادر و نوزاد برای مدتی جدا از یکدیگر باشند؛ در غیر این صورت میتوان با رعایت پروتکلهای بهداشتی شیردهی را انجام داد.
مادران پس از تزریق واکسن کرونا میتوانند شیر بدهند؟
صفایی در پاسخ به این سؤال که «آیا مادران شیرده پس از واکسیناسیون کرونا میتوانند به نوزاد خود شیر بدهند؟» گفت: مادران شیرده نیز میتوانند واکسن کرونا تزریق کنند و توصیهای مبنی بر قطع شیردهی بعد از واکسیناسیون در مقالات علمی نداریم. پس از واکسیناسیون، مصرف مایعات زیاد به مادران توصیه میشود.
شایعترین علل بستری نوزادان در بیمارستانها
وی درباره علل شایع بستری شدن نوزادان در بیمارستانها توضیح داد: در نوزادان بیشتر ابتلا به برخی عفونتها را شاهد هستیم؛ به دلیل اینکه نوزادان سد خونی - مغزی نفوذپذیرتری دارند معمولاً دچار عفونتهایی می شوند که برای آنها به مدت ۵ تا ۷ روز آنتی بیوتیک تجویز میشود؛ برخی بیماری های مادرزادی که به جراحی نیاز دارد نیز ممکن است منجر به بستری شدن نوزادان در بیمارستانها شود.
واکسیناسیون کودکان را به تأخیر نیندازید
وی با تأکید بر اینکه برنامه واکسیناسیون کودکان باید حتماً انجام شود، هشدار داد: متاسفانه گاهی شاهد هستیم که والدین به دلیل ترس از ابتلا به کرونا برای انجام برنامه واکسیناسیون کودکان خود به مراکز بهداشت مراجعه نمیکنند و پرونده پایش سلامت را تشکیل نمی دهند. درباره یک سری از بیماریها مانند سرخک که کاملاً با واکسیناسیون کنترل شدهاند به دلیل کاهش پوشش واکسیناسیون کودکان؛ متأسفانه شاهد مواردی از ابتلا هستیم بنابراین والدین برای انجام واکسیناسیون نوزادان خود حتماً به مراکز مراجعه کنند.
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |