1400/09/12١٤:٤٠
سرپرستار انکولوژی:
بیماران مزمن مبتلا به سرطان تا پایان عمر به مراقبت تسکینی نیاز دارند/ شایعترین سرطانهای زنان و مردان کدام است؟
سرپرستار بخش رادیوانکولوژی بیمارستان امام حسین (ع) با معرفی شایعترین انواع سرطان در مردان و زنان ایرانی گفت: برخی بیماران مزمن مبتلا به سرطان تا پایان عمر به خدمات مراقبت تسکینی نیاز دارند.
نسرین صادقی، سرپرستار بخش رادیوانکولوژی بیمارستان امام حسین (ع) در گفتوگو با خبرنگار سازمان نظام پرستاری درباره اهمیت ارائه خدمات مراقبتهای تسکینی به بیماران مبتلا به سرطان اظهار داشت: مراقبت تسکینی دو قسمت دارد؛ یک قسمت برای بیمارانی است که هنوز درمان سرطان برای آنها شروع نشده و بخش دیگر بیمارانی هستند که درمان آنها شروع شده اما بیمار دچار عوارض ناشی از درمان سرطان شده است یا بیمار در مرحلهای است که دیگر به درمان پاسخ نمی دهد و باید مراقبت هایی برای او انجام شود که کیفیت زندگی بیمار بهبود یابد.
وی ادامه داد: این بیماران نیازمند خدماتی هستند که کمتر دچار درد و رنج ناشی از بیماری شوند؛ روحیه بهتری داشته باشند و خانواده آنها از لحاظ روحی آسیب نبینند.
وی افزود: مراقبت تسکینی باید از زمانی آغاز شود که بیماری سرطان تشخیص داده میشود. این مراقبت برای بیماران مزمن تا زمان مرگ ادامه پیدا کند اما مراحل مختلفی دارد و به صورت پلکانی تغییر می کند.
صادقی در پاسخ به پرسشی درباره بر تأثیر مراقبتهای تسکینی بر کیفیت زندگی بیماران بیان کرد: فردی که دچار بیماری سرطان می شود؛ اولاً دچار عوارض ناشی از خود بیماری می شود و ثانیاً عوارض ناشی از درمان ممکن است در این افراد پدیدار شود.
وی گفت: طب تسکینی میتواند عوارض ناشی از داروهای درمان سرطان را کاهش دهد و از سوی دیگر می تواند بر عوارض خود بیماری سرطان اثرگذار باشد و 100درصد در بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان تأثیر مثبت دارد.
سرپرستار بخش رادیوانکولوژی بیمارستان امام حسین (ع) ادامه داد: مردم اطلاعات زیادی از طب تسکینی ندارند زیرا این مسئله هنوز آن طور که باید جا نیفتاده است، البته در حال حاضر حدود دو سال است که آموزش طب تسکینی در ایران شروع شده است و خوشبختانه دورههایی برای پرستاران گذاشته می شود و مراکز در حال تجهیز شدن هستند تا بیماران مبتلا به سرطان بتوانند از مزایای مراقبتهای تسکینی بهره مند شوند.
وی خاطرنشان کرد: باید شرایط به گونهای مهیا شود که پزشک بتواند بیماری و روند درمان را به طور شفاف و واضح به بیمار مبتلا به سرطان و خانواده او توضیح دهد؛ پذیرش فرد و خانواده او از بیماری و درمان، در بهبود بیمار مؤثر است و هرچه پذیرش این افراد نسبت به بیماری سرطان بیشتر باشد درمان، به صورت بهتری اثربخش خواهد بود.
وی گفت: ارائه خدمات روانپزشکی در بیماران مبتلا به سرطان بسیار اهمیت دارد زیرا میتواند بر کیفیت زندگی این بیماران مؤثر باشد. وقتی فردی در یک خانواده دچار بیماری میشود تمام خانواده درگیر آن بیماری می شوند. اگر فرد بیمار، سرپرست خانواده باشد مشکلات دوچندان میشود بنابراین حتماً لازم است این بیماران از لحاظ روانی تحت نظر باشند. در مراکز طب تسکینی بیماران سرطان به حضور و خدمات روانشناسان هم نیاز داریم.
سرپرستار بخش رادیوانکولوژی بیمارستان امام حسین (ع) افزود: بخش مهمی از امر درمان بیماران مبتلا به سرطان برعهده پرستاران است. در این زمینه ارتباطی که پرستار با بیمار دارد و آشنایی پرستاران با عوارض داروها و بیماری، اهمیت فراوانی دارد.
شایعترین سرطانها در زنان و مردان
سرپرستار بخش رادیوانکولوژی بیمارستان امام حسین (ع) درباره شایعترین سرطانها در زنان و مردان، بیان کرد: در زنان شایعترین سرطانها شامل سرطان سینه و دهانه رحم است؛ در آقایان نیز سرطان بیضه و پروستات شیوع بالاتری دارد؛ بر اساس منطقه جغرافیایی محل زندگی افراد، شیوع سرطانها متفاوت است؛ برای مثال در برخی مناطق کشور، سرطان های گوارشی شایعتر است.
اهمیت غربالگری در تشخیص به هنگام سرطانها
وی درباره روش تشخیص زودهنگام انواع سرطان اظهار کرد: برای پیشگیری از سرطان ها می توان غربالگریهایی را انجام داد؛ برای مثال انجام غربالگری سرطان دهانه رحم، از طریق تست پاپ اسمیر به زنان توصیه می شود و بررسیهای دورهای برای پیشگیری از سرطان سینه نیز در تشخیص به موقع این سرطانها مؤثر است.
وی ادامه داد: افراد نباید به تغییراتی که در بدنشان ایجاد می شود بی تفاوت باشند و مدام این تغییرات را پایش و به پزشک مراجعه کنند. برای مثال علائم سرطان سینه در زنان گاهی با تغییرات شکل ظاهری سینه بروز پیدا می کند. گاهی نیز ممکن است هیچ علامت ظاهری خاصی نداشته باشد؛ برای همین زنان باید به صورت دورهای سینههای خود را بررسی کنند؛ پس از پایان سیکل قاعدگی تمام زنان باید معاینه سینههای خود را انجام دهند؛ بر اساس شرایط سنی افراد، ممکن است پزشک برای آنها معاینات دورهای و ماموگرافی یا سونوگرافی درخواست کند.
وی تأکید کرد: زنان بالای 40 سال نیز باید بعد از سه سال تست پاپ اسمیر انجام دهند و اگر نتیجه آن منفی بود؛ هر پنج سال یکبار آن را تکرار کنند.
سرپرستار بخش رادیوانکولوژی بیمارستان امام حسین (ع) خاطرنشان کرد: سرطان دهانه رحم در افرادی که سابقه ابتلای خانوادگی به این بیماری را دارند شیوع بیشتری دارد؛ اچپیوی (ویروس پاپیلومای انسانی) نیز از عوامل ابتلا به سرطان دهانه رحم است؛ اگر کسی سابقه ابتلا به این بیماری را داشته باشد ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم در آن فرد بالاتر میرود البته این مسئله بستگی به نوع ویروس دارد.
صادقی یادآور شد: در مردان نیز بزرگی بیضه و تکرر ادرار ممکن است از علائم ابتلا به سرطان باشد و تشخیص این مسئله باید با بررسیهای پزشک انجام شود.
توصیه های تغذیه ای به مبتلایان سرطان
وی درباره توصیههای تغذیه ای به مبتلایان سرطان تصریح کرد: بسته به نوع سرطان، رژیم غذایی در افراد متفاوت است اما به طور کلی بیماران مبتلا به سرطان نباید از غذاهای آماده و فست فود استفاده کنند.
صادقی افزود: این بیماران در معرض خطر عفونت هستند به همین دلیل باید به شست و شوی مواد غذایی خام و بهداشت غذاهای مورد استفاده خود توجه زیادی داشته باشند؛ برای مثال باید از مصرف خرمالو، توت فرنگی، سبزیجات و میوه هایی که شستن آنها سخت تر است و احتمال اینکه میکروب و انگل در آنها وجودداشته باشد پرهیز کنند و میوهها را با دقت بشویند.
برخی بیماران نیز بسته به داروی خاصی که دریافت می کنند توصیههایی برای پیشگیری از تداخلات غذا و دارو به آنها ارائه میشود.
سرپرستار بخش رادیوآنکولوژی بیمارستان امام حسین(ع) تهران گفت: سیستم ایمنی افراد مبتلا به سرطان ضعیف میشود. به همین دلیل باید مراقبت کنند که دچار بیماریهای ناشی از باکتریها و قارچها نشوند.
وی افزود: در بیمارانی که رادیوتراپی می کنند نیز، بر اساس محل رادیوتراپی رژیم غذایی این افراد متفاوت است؛ مثلاً اگر رادیوتراپی در قسمت مری افراد انجام شود بیماران باید از مواد غذایی نرم استفاده کنند.
وی تأکید کرد: به تمام مردم توصیه میکنیم که خودمراقبتی، خودمعاینگی و بررسیهای دورهای را داشته باشند و اگر در خانواده خود فرد مبتلا به سرطان داشته اند حتماً برای پیشگیری یا تشخیص زودرس بیماری در خودشان، تحت نظر پزشک قرار بگیرند.
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |